4 tipy JAK bleskově zlepšit angličtinu

#

Mluvit anglicky je v dnešním světě nutnost. Pokud to nezvládáte, tak jste odkázáni vystačit si v našem malém českém, případně česko-slovenském písečku. Za pár měsíců až let se všechny filmy i knihy přeloží a dostanou k vám. I tak si ale myslím, že člověku hodně přinese, když ví a rozumí, odkud věci pochází. Mě osobně to hodně dává.

Proč potřebujete angličtinu? Abyste se dorozuměli na dovolený. Může být. Na takovouhle utilitární výměnu informací vám v podstatě stačí jen umět osoby, pár zásadních sloves a mít ruce a nohy. Z toho dáte všechno dohromady „Já chtít…“ a ukážete obrázek v mobilu anebo na něco prstem. Tahle metoda funguje u každého jazyku. Když cestuju do země, kde neznám jazyk, naučím se osoby, pár sloves plus „dobrý den“ a „děkuji“ a s tím vystačím. 

No alt text provided for this image

Angličtina by ale pro vás měla být trochu víc než jen nástrojem na dotázání se na nejrychlejší cestu k bazénu. Já ji vnímám jako lístek do světa. Více méně kdekoliv na světě se s ní domluvíte a skrze to si vytvoříte i vztahy s lidmi. Ať už mluvíme o osobních nebo profesionálních vztazích, jde o základní kámen lidského pokolení.

"Ať už mluvíme o osobních nebo profesionálních vztazích, jde o základní kámen lidského pokolení."

Já se dlouhá léta věnuji školení a koučování klientů v tom, aby se naučili mluvit jako rodilí mluvčí AJ. Většinou to začne tím, že pokud se věnují byznysu v Americe, vybírají si americký přízvuk a pokud třeba v Británii, vybírají si ten anglický. Zdá se, že si jsou dobře vědomi špatného dojmu anebo přímo akcentismu (z anglického accentism). Akcentismus je vlastně jazyková diskriminace, při které vás druhá strana hodnotí na bázi toho, s jakým přízvukem mluvíte. Možná si říkáte, že to není fér, ale ruku na srdce… Nehodnotili jste někdy někoho podle toho, jak mluvil?

Já sám jsem se už na škole rozhodl, že se naučím mluvit jako rodilý mluvčí. Řekl jsem si, že až budu studovat na Oxfordu, chci, aby mě druzí hodnotili na základě toho, jaký jsem, a ne kvůli tomu, že jim zním jako stereotypní turista z východu. Postupem času jsem navíc zjistil, že je to dobrý indikátor pro usnadnění vytváření důvěry. K důvěře totiž dochází, když s někým sdílíte stejné hodnoty, chováte se a mluvíte podobně. Víte, co od druhého očekávat a můžete mu tedy věřit. Není to přitom zas tak složité, pokud se rozhodnete svou angličtinu zlepšit.

No alt text provided for this image

"K důvěře totiž dochází, když s někým sdílíte stejné hodnoty, chováte se a mluvíte podobně. Víte, co od druhého očekávat a můžete mu tedy věřit."

Pokud jste otevření změně klasického paradigmatu učení cizího jazyka, tak já na začátek z vlastních zkušeností doporučuji tyhle tipy:

1) Soustřeďte se na svaly

Zvuk je důsledkem tvaru. Podle toho, jaký tvar vytvoříte svými rty, jazykem, zuby atd., takový dostanete zvuk. V prvé řadě to chce přijmout fakt, že primárně záleží na tom, jak se hýbete. Nebojte se tedy dělat legrační ksichty anebo vyplazovat jazyk ven. Klidně se podívejte na svůj oblíbený americký film a aspoň na chvíli vypněte zvuk. Dobře si všimněte, jak roztodivně se hrdina tváří, když mluví. To byste měli dělat taky.

2) Pysky jako Donald Trump

Jaké ksichty, že byste to měli dělat nejvíc? Jedním z nich je výraz tváře, kterému osobně říkám Donald. Hlavně proto, že na americkém prezidentovi je to velmi dobře vidět. Pochopitelně to dělají všichni, ale možná ne tak výrazně. Pokud na to nejste zvyklí, tak je určitě dobré tento výraz ze začátku přehánět. Toto je snad nejčastější výraz tváře v angličtině do takové míry, že pokud ho budete dělat neustále, budete méně často chybovat, než když ho neděláte vůbec.

No alt text provided for this image

3) Šišlejte

Druhým velmi častým výrazem tváře, který byste měli používat je takový, který se objevuje u šišlajících dětí. Vypadá to tak, že vypláznete jazyk ven, ten se dotýká horních zubů a vyfouknete vzduch. Hodí se to pro běžná slovíčka jako třeba „think“ nebo „the.“ V kombinace s předchozí ksichtem bych si troufl odhadnout, že dostanete zhruba 80% angličtiny.

No alt text provided for this image

4) Buďte za šaška

Tato rada platí pro všechno nové, co se chcete naučit. Musíte být ochotni být za šaška. Budete totiž dělat hloupé chyby a možná se i ztrapníte. Však je to pochopitelné, když jste to nikdy nedělali… V mytologii to bývá tak, že dvorní šašek je jediný, kdo může králi povědět pravdu a dokonce si z něj dělat legraci. Šašek je tedy takovým předvojem krále. Jinými slovy, abyste se něco opravdu naučili, musíte ze sebe být schopni dělat šaška.

Perfektní angličtina je skvělý nástroj, díky kterému se vám i vašemu byznysu otevřou dveře do světa. Podobně jako s vystupováním na veřejnosti to chce hlavně důsledně cvičit správné pohyby a neposrat se z toho, že budete chvíli vypadat legračně. Jazyk je komunikační nástroj a jako takový je myšlený pro maximální počet lidí. Nemá být zvlášť těžký nebo komplikovaný. Určitě je ve vašich silách precizně ho zvládnout.

Buďme v kontaktu