5 tipů JAK optimalizovat paměť a výkonnost mozku

#

Paměť hraje v našich životech veledůležitou úlohu od drobností jako nakoupit nebo vyzvednout dárek přes zásadnější věci jako pamatovat si, že si musím promluvit s daným kolegou anebo zkontrolovat svůj report před tím, než ho odešlu.

Podle CEO Kwik Learning Jima Kwika jsou „Zapomněl jsem.“ jedněmi z nejdražších slov v našem životě. Naštěstí existuje celá řada věcí, které můžeme udělat, abychom nejen zlepšili naši paměť, ale i výkonnost našeho mozku jako takového. Já vím, že pro některé je organizovaný přístup k životu peklem, ale všichni máme nějaké zvyky, které jsme si vytvořili vědomě anebo jsme je pasivně přijali. Přitom s těmi správnými zvyky může každý drasticky zlepšit svou výkonnost téměř v jakémkoliv odvětví.

No alt text provided for this image

“Přitom s těmi správnými zvyky může každý drasticky zlepšit svou výkonnost téměř v jakémkoliv odvětví.“ 

Dobrým začátkem je odbourání drobných zlozvyků, které máme skoro všichni. Mluvím o tom, že začneme den mělkou prací jako kontrolování emailů, socek apod. a vyplýtváme svou rozhodovací energii na zbytečnosti, jako co si vezmu dnes na sebe, co si dám k snídani apod. Tohle si uvědomit mi otevřelo oči. Může vám to připadat dost neškodně, ale všechny tyto drobnosti jsou mělká práce, což znamená, že je nejméně důležitá a skoro vždycky může počkat. Podstatné ale je, že tyhle zvyky nám spalují energii, kterou bychom mohli využít na zásadnější věci. Jasně, že musíme vědět, co chceme snídat a obléct si do práce, ale stačí to vymyslet předchozí večer.

Druhým rozmoženým nešvarem je multitasking. Multitasking je zlo a tečka. Inu dobrá… já vím, že se může zdát, že zvládáte hrozně moc věcí najednou. Však já to dělám úplně stejně. Ukázalo se ale, že multitasking náš činí méně produktivními, protože nám roztříští pozornost a nakonec všechno děláme hůř. Já to řeším tak, že se snažím mít vyhraněné kusy času na konkrétní tipy práce. Jakou metodu máte vy?

Ok, když jsme si ukázali, co můžeme hodit do kopru, níže se s vámi podělím o pár tipů, které mi pomáhají optimalizovat výkonnost mého mozku:

1) Jídlo

Celých 25 % energie, kterou naše tělo spotřebuje, jde na chod mozku. Je tedy zásadní, jaké palivo do našeho stroje sypeme. Bavíme-li se o stravovacích návycích běžného člověka, tak se dá rozhodně doporučit omezení cukru ať je jakýkoliv a v čemkoliv. Abych byl konkrétní, doporučil bych jíst avokádo, brokolici, kokosový olej, vejce, zelenou listovou zeleninu, lososa, sardinky, vlašské ořechy a kurkumu.

Zajímavou alternativou, kterou provozuji já, jsou půsty. Nejedení má celou řadu benefitů, i když si na něj nejprve musíte trochu zvyknout. Například podle výzkumu Marka Mattsona, PhD., přispívá k dlouhověkosti. Víc se můžete dozvědět v mojí knize Neposer se

2) Utlumení depresí

Možná si říkáte, že se to snadněji řekne, než udělá, zvláště když jste uprostřed pořádné depky, ale existují velmi konkrétní techniky, které vám pomohou se z takového srabu dostat. Náš mozek je nastavený na hledání problémů, a to je také přesně to, co automaticky dělá. To nás ale stojí čas a energii, kterou bychom mohli věnovat něčemu jinému. Typicky jde o:

Věštění z křišťálové koule – snažíte se vypsychovat z toho nejhoršího, co by mohlo nastat

Telepatie – děsíte se toho, co si o vás druzí pomyslí (skoro vždy je to negativní), i když to nemůžete vědět

Sebemrskačství – říkáte si, co musíte udělat, místo toho, že to chcete udělat

Já, chudinka – viníte druhé za svoje problémy a místo řešení ze sebe děláte oběť

Nadávky – říkáte si: „to jsem ale debil“ místo „příště to bude lepší“

3) Cvičení

Cvičení je nejblíž tomu mýtickému všeléku, co máme. Dává nám celou paletu benefitů, o které nechci přijít- bystrost, soustředěnost, redukce stresu, zvýšení energie a tak dále, a tak dále. Stačí si najít každý den 10 minut, zvednout zadek od stolu a udělat pár dřepů. Jestli vám chybí fantazie na to, jaké cviky byste mohli v kanclu dělat, můžete kouknout na holky z fpohybu.cz, které přesně tohle řeší.

4) Spánek

Spát se musí. Spánek je základ. Je to selský rozum, ale že by to každý dělal, nezdá se mi… Já s tím mám problém taky. Ale kdykoliv se mi nepodaří spát dostatečný počet hodin v noci, snažím se ze všech sil, najít si přes den 20 min na šlofíka.

Spánek je také ten proces, který upevňuje dlouhodobou i krátkodobou paměť, takže bez dostatku spánku naše paměť a mysl nemůže správně fungovat.

No alt text provided for this image

5) Stimulace novotou

Tady nejde o to, jak nakládat s tím, co už máte, ale o to dávat mozku nové stimuly k učení. Vytváření nových nervových spojení během celého života je zásadní pro uchovávání zdravého mozku včetně paměti a jiných funkcí. Ostatně století lidé v různých koutech světa často tvrdí, že jsou velmi aktivní. Zkuste tedy vždycky jednou za čas vystoupit ze své komfortní zóny a přečíst si něco nového, naučit se zpívat, hrát šachy, plavat motýlka atd.

A jak to máte vy? Klidně mi pošlete názor na moje techniky, rád se naučím něco nového.

Buďme v kontaktu