5 tipů JAK překonat strach z mluvení na veřejnosti

#

Pro mnoho lidí, kteří mají obavy z veřejného vystupování, často není to nejnáročnější přednést fantastickou řeč, ale vůbec se dostat na pódium a donutit se vyřknout první slovo.

Proto mám pro vás pár tipů, které vám pomohou změnit se z vyděšené srnky na opatrně číhající šelmu, která dokáže sebevědomě vyskočit i před pořádný dav. 

No alt text provided for this image

"Naštěstí už jsem to dostatečně natrénoval a sáhnout si na svůj strach mi pomáhá se ho naučit ovládat a nebát se."

Sám jsem míval strach z mluvení na veřejnosti. Naštěstí už jsem to dostatečně natrénoval a sáhnout si na svůj strach mi pomáhá se ho naučit ovládat a nebát se. Více o tom se také dočtete v mojí knize Neposer se.

Vím, jak paralyzující to může být… Díkybohu existuje množství technik, které můžete vyzkoušet, abyste získali sebevědomí před skupinou lidí. K tomu vám dám těchto 5 tipů:

1) Důkladně se připravte

Ať už je vaše řeč složitá nebo jednoduchá, je zásadní se pořádně připravit s dostatečným předstihem. Samozřejmě se nechcete zase připravit moc dopředu, abyste to během čekání na datum všechno úspěšně nezapomněli, ale pokud to budete dělat za 5 minut 12, ten stres z přípravy se na vás navalí mnohem, mnohem víc. Mě to jednou chytlo až tak, že jsem prezentoval s mobilem v ruce, protože jsem v mobilu měl poznámky…

2) Cvičte a zkoušejte

Jak už jsem napsal výš, nejlepší způsob, jak překonat strach, je sáhnout si na něj – znova a znova. Procvičování nám dává jistotu, že danou činnost dokážeme. Je fuk, jestli je to jízda na kole nebo mluvení před lidmi. Když nemáme nacvičeno, jsme nejistí, a když jsme nejistí, strach se toho chytne a ty naše pochyby pořádně znásobí.

3) Nezapomeňte, že existuje dobrý důvod, proč vás někdo na pódiu chce

Většinou to bývá tak, že lidé, co si vás přišli poslechnout, tam chtějí být. Šokující, co? Buď jsou v obecenstvu konkrétně kvůli vám, nebo kvůli tomu, co prezentujete. V každém případě ale přišli ze zájmu, a ne aby po vás házeli vejce nebo urážky. Většinou.

 

No alt text provided for this image

4) Naučte se správně dýchat

Věděli jste, že i elitní armádní jednotky jako jsou Navy Seals používají dýchací cvičení, aby předcházeli panice ve vypjatých situacích? Můžete to vygooglit i pod „krabicovým dýcháním.“ Je to zásadní dovednost, protože náš dech ovlivňuje náš mentální stav. Ale i opak je pravdou tzn. náš mentální stav ovlivňuje náš dech. Zrychlené a mělké dýchání tělu říká „připrav se na boj, bude mela.“ Pomalé a hluboké dýchání zase simuluje klid, odpočinek a spánek. Poučení? Nezapomeňte zhluboka dýchat před nástupem na pódium.

5) Sebe-mluva

Tohle vidím v jednom kuse a mám proto pocit, že většina lidí má tendenci se spíš kritizovat a říkat si věci jako „jsem blbej“ apod.

Asi nikoho nepřekvapí, že v hlavě nám celý den probíhá vnitřní dialog, kterým uchopujeme naše zkušenosti. Tyhle zkušenosti pak manifestujeme do slov, která si třeba i každý den opakujeme. Je to takový náš vnitřní hlas. Negativní sebemluva nás tedy může naprosto potopit.

Prvním krok tedy jest: začněte si všímat vlastní sebemluvy. Už to udělá hodně.

Další krok: změňte sebemluvu na pravdivou a pozitivní. Já to rád orientuji na pokrok tzn. mantry tipu „ještě o trošku líp.“

“Pamatujte si, že věci, co za něco stojí, často leží na druhé straně vašeho strachu.”

Mluvení na veřejnosti je skvělou příležitostí, a pokud vám přijde pod ruku určitě se jí chyťte. Strach z veřejného vystupování není nic neobvyklého, ale s trochou cvičení ho překonáte a ovládnete tak, že vás už nebude držet zpátky. Pamatujte, že věci, co za to stojí, často leží na druhé straně vašeho strachu, takže se jej naučte ovládnout a posuňte svou kariéru na novou úroveň.

I tohle téma jsem rozebíral se svými klienty více než jednou. Proto jsem sepsal své poznatky o strachu z veřejného vystupování do knihy Neposer se. Pokud vás zaujalo, jak překonávat jeden z nejčastějších strachů, budu rád, když moji knížku podpoříte.

Buďme v kontaktu